Beloningsbeleid van Hoeksche Waard Assuradeuren en haar Co-volmachten

Hoeksche Waard Assuradeuren en haar Co-volmachten voeren een transparant en beheerst beloningsbeleid dat volledig in lijn is met de geldende wet- en regelgeving, inclusief de regels die zijn vastgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit beleid geldt voor alle vormen van beloning en is van toepassing op alle medewerkers binnen de organisatie.

Onze onderneming richt zich op het opbouwen van langdurige en duurzame relaties met onze klanten. Het is dan ook van cruciaal belang dat wij beschikken over goed gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers die het belang van de klant vooropstellen.

Het beloningsbeleid is zodanig ingericht dat het bijdraagt aan het aantrekken, bevorderen en behouden van de juiste medewerkers. Wij zorgen ervoor dat onze medewerkers niet worden gestimuleerd om klanten onzorgvuldig te behandelen door beloning. Daarom ontvangen alle medewerkers uitsluitend een vast salaris. Daarnaast bestaat, afhankelijk van de bedrijfsresultaten en het individuele functioneren, de mogelijkheid tot een 13e maand of een variabele beloning. Dit variabele deel is strikt gekoppeld aan de prestaties van de onderneming en de medewerker, en mag geen aanleiding geven tot belangenconflicten.

Verder voldoet ons beloningsbeleid aan de laatste richtlijnen en wetgeving, en is Artikel 1:120 lid 2 Wft, zoals voor veel financiële instellingen van toepassing, niet relevant voor Hoeksche Waard Assuradeuren.

Conflicterende situaties

Binnen onze organisatie voeren wij zowel bemiddelingsactiviteiten als werkzaamheden uit als gevolmachtigd agent. Deze functies zijn ondergebracht in afzonderlijke rechtspersonen, elk met een eigen jaarrekening. Onze bedrijfsvoering is zodanig ingericht dat de processen en verantwoordelijkheden van beide activiteiten duidelijk van elkaar zijn gescheiden.

Hoewel de juridische en organisatorische scheiding gewaarborgd is, hanteren wij geen volledige functionele taakscheiding. Dit doen wij bewust, om het beoogde efficiencyvoordeel binnen onze groep te behouden. De werkwijzen, verantwoordelijkheden en procedures zijn vastgelegd in ons digitale organisatiehandboek, dat periodiek wordt geactualiseerd.

Beleid bij mogelijke belangenconflicten
Wij onderkennen dat er situaties kunnen ontstaan waarin een potentieel belangenconflict optreedt tussen onze rol als bemiddelaar en als gevolmachtigde. Om hier op transparante en zorgvuldige wijze mee om te gaan, hanteren wij het volgende beleid:

  • Er is een duidelijke scheiding aangebracht in de dagelijkse leiding van onze bemiddelings- en volmachtactiviteiten.
  • De feitelijk leidinggevende van het volmachtbedrijf is eindverantwoordelijk voor het volmachtbeleid en het handelen binnen de verleende volmachten.
  • Wanneer procedures, werkinstructies of andere documenten uit ons organisatiehandboek geen uitsluitsel bieden in een specifieke situatie, beslist de feitelijk leider van het volmachtbedrijf.
  • Afwijken van de vastgestelde procedures en werkinstructies is uitsluitend toegestaan:
    • Binnen de verleende volmachtbevoegdheden: na schriftelijke goedkeuring van de feitelijk leider van het volmachtbedrijf;
    • Buiten de verleende volmachtbevoegdheden: na schriftelijke goedkeuring van zowel de feitelijk leider van het volmachtbedrijf als de betreffende volmachtgever.
  • Alle beslissingen en bijbehorende toestemmingen worden schriftelijk vastgelegd en digitaal gearchiveerd ten behoeve van transparantie en toetsbaarheid.

Met dit beleid borgen wij een evenwichtige, integere en professionele uitvoering van onze dubbele functie, conform de geldende wet- en regelgeving en de eisen van onze stakeholders.

Doelgroepomschrijving

Aanhangwagen
De Aanhangwagenverzekering is geschikt voor particulieren die een aanhangwagen (of boottrailer, paardentrailer of bagagewagen) bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die aanhangwagen. De verzekering is niet bedoeld voor bezitters van een toercaravan of vouwwagen. Schade die met de aanhangwagen aan anderen wordt toegebracht is verzekerd op de wettelijk verplichte WA‐verzekering van het trekkende voertuig.

Aansprakelijkheid particulieren
De Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is geschikt voor particuliere huishoudens (eenpersoons of meerpersoons) die hun vermogen willen beschermen voor schadeclaims van derden. De verzekering is niet bedoeld voor kinderen die studeren in de Verenigde Staten van Amerika of Canada.

Bestelauto
De Bestelautoverzekering is geschikt voor particulieren die een bestelauto met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die bestelauto. En voor het financiële risico van schade die met de bestelauto aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht.

Boot
De Bootverzekering is geschikt voor particulieren die een boot bezitten met een vaste ligplaats in Nederland en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die boot. En voor het financiële risico van schade die met de boot aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht. Deze verzekering is niet bedoeld voor booteigenaren van een boot met een buitenboordmotor van meer dan 25 pk die deelnemen aan een bootrace.

Bromfiets
De Bromfietsverzekering is geschikt voor particulieren die een bromfiets met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die bromfiets. En voor het financiële risico van schade die met de bromfiets aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht. De verzekering is ook bedoeld voor bezitters van een snorfiets, een zoemfiets en een brommobiel.

Doorlopende reis
De Reisverzekering is geschikt voor particuliere huishoudens (eenpersoons of meerpersoons) die zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade tijdens een reis en voor extra kosten voor of tijdens een reis. De verzekering is niet bedoeld voor reizen die langer duren dan 180 aaneengesloten dagen. De verzekering is ook niet bedoeld voor mensen die bepaalde gevaarlijke sporten tijdens hun reis beoefenen.

Fiets
De Fietsverzekering is geschikt voor particulieren die zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan hun (elektrische) fiets.

Inboedel
De Inboedelverzekering is geschikt voor particulieren die zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan hun inboedel in hun eigen woning of huurwoning.

Kampeerauto
De Kampeerautoverzekering is geschikt voor particulieren die een kampeerauto met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die kampeerauto. En voor het financiële risico van schade die met de kampeerauto aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht.

Motor
De Motorverzekering is geschikt voor particulieren die een motor met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die motor. En voor het financiële risico van schade die met de motor aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht. De Motorverzekering is niet geschikt voor motorrijders die hun motor gebruiken voor wedstrijden.

Oldtimer
De Oldtimerverzekering is geschikt voor particulieren die een oldtimer (auto of motor) met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die oldtimer. En voor het financiële risico van schade die met de oldtimer aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WAverzekering is wettelijk verplicht. In een oldtimer mag jaarlijks slechts beperkt gereden worden.

Ongevallen
De Ongevallenverzekering is geschikt voor particuliere huishoudens tot 70 jaar (eenpersoons of meerpersoons) die zich willen verzekeren voor het financiële risico bij blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval. De verzekering keert eenmalig een gekozen verzekerd bedrag uit.

Personenauto
De Personenautoverzekering is geschikt voor particulieren die een auto met een Nederlands kenteken bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan die auto. En voor het financiële risico van schade die met de auto aan anderen wordt toegebracht en waarvoor die particulier aansprakelijk is; deze WA‐verzekering is wettelijk verplicht. De leeftijd van de personenauto bepaalt of de particulier voor een Cascodekking in aanmerking komt.

Rechtsbijstand
De Rechtsbijstandverzekering is geschikt voor particuliere huishoudens (eenpersoons of meerpersoons) die zich willen verzekeren voor het financiële risico van het inschakelen van juridische hulp bij een conflict over onder andere het gebruik van een woning, vermogensbeheer, schade aan persoonlijke eigendommen of een overeenkomst. De verzekerde conflicten zijn limitatief omschreven in de verzekeringskaart en de polisvoorwaarden.

Recreatiewoning
De Recreatiewoningverzekering is geschikt voor particulieren die een recreatiewoning in Nederland bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan hun recreatiewoning of inboedel daarin. En die hun vermogen willen beschermen voor schadeclaims van derden, als die schade is veroorzaakt door of met de recreatiewoning. De verzekering is geschikt voor een recreatiehuis, stacaravan, chalet, tuinhuis of strandhuis dat is voorzien van een kook‐ en slaapgedeelte. De verzekering is niet bedoeld voor particulieren die de recreatiewoning permanent bewonen of permanent verhuren.

Toercaravan/vouwwagen
De Toercaravan‐vouwwagenverzekering is geschikt voor particulieren die een toercaravan of vouwwagen bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan of door die toercaravan of vouwwagen.

Woonhuis
De Woonhuisverzekering is geschikt voor particulieren die een eigen woonhuis in Nederland bezitten en zich willen verzekeren voor het financiële risico van schade aan dat woonhuis.

Fraudebeleid

Fraude komt helaas nog steeds voor in de verzekeringssector, wat direct invloed heeft op alle verzekerden. Onterecht verhoogde premies zijn vaak het gevolg van het frauduleuze gedrag van anderen. Bij Hoeksche Waard Assuradeuren nemen we fraude serieus en zetten wij ons in voor effectieve fraudebestrijding om ervoor te zorgen dat u altijd eerlijk en transparant verzekerd blijft. Hieronder vindt u ons fraudebeleid.

Wat verstaan wij onder fraude?
Fraude is het misbruik maken van een verzekeringsproduct of -dienst door de verzekeringnemer of verzekerde om onterecht een prestatie te verkrijgen die niet overeenkomt met de polisvoorwaarden.

Voorbeelden van fraude:

  • Het niet volledig verstrekken van relevante informatie aan de verzekeraar.
  • Het opzettelijk misleiden van de verzekeraar bij schadeclaims.
  • Het manipuleren van bedragen op aankoopnota’s of andere documenten.
  • Het claimen van een hoger bedrag dan daadwerkelijk geleden schade.
  • Het opnieuw indienen van een afgewezen schadeclaim onder een andere omschrijving.

Hoe sporen wij fraude op?
Hoeksche Waard Assuradeuren maakt gebruik van verschillende methoden om fraude te detecteren en te voorkomen, waaronder:

  • Fraude-indicatoren die worden gebruikt door verzekeraars en gevolmachtigden.
  • Geautomatiseerde systemen die speciaal zijn ontwikkeld voor het opsporen van fraude.
  • Het marktsysteem FISH, waarin schadehistorie en specifieke fraude-informatie wordt verzameld en gedeeld, wat de opsporing van fraude vergemakkelijkt.

Wat gebeurt er bij fraude?
Wanneer fraude wordt vastgesteld, treffen we de volgende maatregelen:

  • De schade wordt niet vergoed, of indien al betaald, wordt deze teruggevorderd.
  • De verzekering wordt beëindigd voor alle verzekeringen bij Hoeksche Waard Assuradeuren.
  • U wordt uitgesloten van verzekering in de toekomst.
  • Uw naam wordt opgenomen in onze interne incidentenlijst.
  • Wij melden fraude aan de Stichting CIS, die het incidentenregister beheert. Dit register wordt geraadpleegd door alle verzekeraars in Nederland. Meer informatie hierover vindt u op stichtingcis.nl.
  • Indien van toepassing, wordt aangifte gedaan bij de politie.
  • Wij vorderen kosten terug bij fraude. De standaard schadevergoeding voor interne onderzoekskosten bij schadeclaims bedraagt €532, welke door SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) wordt verhaald. Daarnaast kunnen er extra kosten voor ten onrechte betaalde schade worden teruggevorderd. Bij fraude tijdens het aanvragen van een verzekering brengen wij interne kosten van €101,- in rekening. Meer informatie over SODA vindt u op www.so-da.nl.

Bij Hoeksche Waard Assuradeuren werken wij actief samen om fraude te voorkomen en te bestrijden, zodat wij u altijd een eerlijke en betrouwbare verzekering kunnen bieden.

Klachtenformulier

    Uw gegevens

    Bevestigen en verzenden

    Door dit formulier te verzenden geeft u ons, Hoeksche Waard Assuradeuren, toestemming voor het gebruik van de door u ingevulde gegevens voor het doel waarvoor deze in dit formulier worden gevraagd. U heeft uiteraard het recht uw toestemming weer in te trekken.

    Klachtenprocedure

    Bij ons kantoor staat de kwaliteit van onze dienstverlening altijd hoog in het vaandel. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het echter voorkomen dat u niet volledig tevreden bent. In dat geval horen we graag van u, aangezien we klachten zeer serieus nemen en ze als een kans zien om onze service verder te verbeteren.

    Wij kennen een interne klachtenprocedure

    Als bemiddelaar staan wij volledig in dienst van de belangen van onze klanten, terwijl wij als gevolmachtigd agent de belangen van de verzekeraar behartigen. Hoewel onze bemiddeling- en volmachtactiviteiten in verschillende juridische entiteiten worden uitgevoerd, is er geen volledige scheiding van functies. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een situatie waarin de belangen van beide partijen conflicteren. In dergelijke gevallen zal onze bemiddelaar altijd uw belangen blijven behartigen, terwijl Hoeksche Waard Assuradeuren zich richt op de belangen van de verzekeraar. Mocht er geen oplossing worden gevonden, dan wordt er in overleg getreden met de verzekeraar om tot een passende uitkomst te komen.

    Wij zijn aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid)

    Schade gemeld? Wij staan voor u klaar.

    Heeft u schade opgelopen, bijvoorbeeld door brand in uw woning? Dat is erg vervelend. Bij Hoeksche Waard Assuradeuren begrijpen we hoe ingrijpend zo’n situatie kan zijn. Daarom zorgen wij samen met uw adviseur voor een snelle, duidelijke en zorgvuldige schadeafhandeling.

    Wat kunt u verwachten?

    Na uw schademelding gaat het volgende proces van start:

    • Uw adviseur is uw eerste aanspreekpunt. Hij of zij vertegenwoordigt uw belangen en begeleidt u tijdens het gehele traject.
    • Bij brandschade kan naast de brandweer ook een salvagecoördinator langskomen. Deze hulpverlener treedt op namens de gezamenlijke verzekeraars en helpt direct met het beperken van vervolgschade. Indien nodig helpt hij ook bij het regelen van praktische zaken, zoals tijdelijke huisvesting, vervoer en kleding.
    • Een schadebehandelaar beoordeelt de situatie en bepaalt of er een schade-expert moet worden ingeschakeld.
    • Indien nodig komt er een schade-expert bij u langs. Deze deskundige stelt onafhankelijk de oorzaak en omvang van de schade vast, bespreekt dit met u en stelt een schaderapport op. U krijgt uiteraard de kans om vragen te stellen en uw akkoord te geven op het rapport.

    Hoe verloopt de schadeafwikkeling?

    Na beoordeling van het schaderapport en de polisvoorwaarden zorgt Hoeksche Waard Assuradeuren voor een passende schadeafhandeling. Dat kan door:

    • Uitbetaling van het schadebedrag waar u volgens uw verzekering recht op heeft (eventueel verminderd met het eigen risico).
    • Herstel in natura, waarbij een gespecialiseerd herstelbedrijf de schade voor u herstelt.

    Overhaast niets. Er zijn vaak meerdere mogelijkheden voor schadeherstel. Neem samen met de expert rustig de tijd om te bepalen wat voor u de beste oplossing is.

    Wilt u een contra-expert inschakelen?

    U heeft het recht om een eigen schade-expert, ook wel contra-expert genoemd, in te schakelen. Deze behartigt uw belangen in het schadetraject. In veel gevallen worden de kosten voor contra-expertise geheel of gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden of overleg met uw adviseur of schade-expert.

    Extra zaken waar u mee te maken kunt krijgen

    • Akte van Cessie
      Als een herstelbedrijf uw schade herstelt, kan het zijn dat u gevraagd wordt een Akte van Cessie te ondertekenen. Hiermee machtigt u de verzekeraar om de factuur rechtstreeks aan het herstelbedrijf te betalen.
    • Ouderdomsverklaring woning
      Voor woningen ouder dan twee jaar geldt een btw-tarief van 9% op schilder- en stukadoorswerk. De schilder kan u daarom vragen een verklaring te ondertekenen over de ouderdom van uw woning.
    • Btw-verrekening bij bedrijven
      Voor ondernemers geldt dat btw niet onder de schadevergoeding valt. Deze btw is meestal verrekenbaar via de belastingdienst en wordt rechtstreeks aan u gefactureerd.

    Wat doet de schade-expert voor u?

    De schade-expert speelt een centrale rol in de afhandeling van uw schade. Hij of zij:

    • Inventariseert samen met u de schade en stelt de oorzaak vast.
    • Helpt bij het voorkomen van toekomstige schade.
    • Coördineert noodzakelijke werkzaamheden.
    • Berekent op basis van de polisvoorwaarden het schadebedrag voor herstel of vervanging.
    • Houdt rekening met klussen die u liever zelf uitvoert.
    • Schakelt in overleg met u herstelbedrijven in.
    • Onderhoudt contact met de verzekeraar of uw adviseur.
    • Begeleidt het volledige schadeproces van begin tot eind.

    Wilt u meer weten over schadeafhandeling of heeft u een schade gemeld? Neem dan contact op met uw adviseur of met ons team. Wij helpen u graag verder.